Beter werken na corona? Dit zijn de belangrijkste lessen voor hr.

corona op het werk.jpg

De coronacrisis stelt personeelsdiensten voor nieuwe uitdagingen. Veel van de oplossingen die ze nu bedenken, zullen ook na de crisis van grote waarde blijven. Kim Craenhals, HR-director, deelt haar 5 hr-lessen voor de toekomst.

 

Uitdaging 1: Rekrutering vanop afstand

“Sociale media spelen daarin een heel belangrijke rol, zeker in het kader van employer branding. Zo trek je de juiste profielen aan en geef je iets weer van je bedrijf. Deel interviews met medewerkers over hun ervaringen, post foto’s als je cadeautjes uitdeelt, laat starters vertellen hoe ze zich voelen.”

“Je kan rekrutering vanop afstand onderbouwen met online testen. Die vertellen je iets over de match op vlak van cultuur. Ook post-corona kan je die tools blijven gebruiken. Niet de hele cyclus moet face-to-face gebeuren. Misschien kan je een eerste gesprek vanop afstand combineren met een tweede in het bedrijf.”

Uitdaging 2: Een nieuwe managementstijl

“Als medewerkers thuis werken, moet je vooral handelen vanuit vertrouwen, minder vanuit controle. Veel bedrijven waren daar niet klaar voor. Maar er was geen keuze. Ondersteuning en begeleiding van leidinggevenden is cruciaal. Zorg dat ze bij de hr-afdeling terechtkunnen. Leidinggevenden hebben verschillende karakters, net als hun teamleden. Wij werken dan ook niet vanuit één programma, wel op maat.”

Uitdaging 3: Telewerken is het nieuwe normaal

“Deze nieuwe manier van werken is er om te blijven. Wij plannen bij onze medewerkers een survey over hun visie over het kantoor van de toekomst. Willen ze er samenwerken, klanten ontmoeten, brainstormen, werken in concentratie? En wat doen ze liever thuis? Of in een satellietkantoor?”

“Probeer zeker de bedrijfscultuur en de teamspirit te bewaren. Organiseer online events, promoot samen sporten, ook al is het vanop afstand. Dat blijft waardevol.”

Uitdaging 4: Is iedereen mee?

“Goede digitale tools zijn onontbeerlijk, zeker voor een duidelijke interne communicatie. Natuurlijk moet dat ook zeer veilig gebeuren. Communiceer hoe die tools werken, voorzie handleidingen, ondersteun medewerkers. Ga er niet van uit dat iedereen direct mee is, maar blijf herhalen als dat nodig is.”

Uitdaging 5: Meer dan ooit is flexibiliteit bepalend

“Bedrijven die nu nog succesvol zijn, hebben zich snel aangepast en zijn flexibel. Zeker voor hr is flexibiliteit cruciaal, ook als er geen crisis is. Het is de essentie, ongeacht de grootte van het bedrijf. Hou altijd rekening met het individu en probeer flexibel te zijn in de specifieke situatie. Dat geldt voor de keuze van verloningspakketten, maar ook voor de manier van werken, rekruteren en ontslaan.”

Discover your next opportunity!

Connect with us to stay up to date on new openings.

All jobs

Already working at Orange Cyberdefense Belgium?

Let’s recruit together and find your next colleague.

email
@orangecyberdefense.com
Teamtailor

Career site by Teamtailor